Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Reuzenplaneten: Jupiter en Saturnus

15 maart @ 19:30 - 21:00

JUNIORAVOND EN STERRENKIJKDAG BIJ STERRENWACHT STRABRECHT

 

Junioravond op vrijdag 15 maart

Op vrijdag 15 maart is er weer een  publieksavond voor junioren in de leeftijdsgroep van 9 t/m 13 jaar én hun begeleiders.

Het thema van deze avond is: “Reuzenplaneten”.

De grootste planeten van het zonnestelsel, Jupiter en Saturnus, worden ook wel Gasreuzen genoemd. Zij bevinden zich verder van de Zon dan de banen van Aarde, Mars en de planetoïdengordel. Bij deze planeten is geen vast oppervlak te zien, maar zien wij de bovenkant van een erg dikke gas- en wolkenlaag. Saturnus staat bekend om zijn ringen, maar Jupiter heeft ook zwakke ringen. Hoe groot en hoe zwaar zijn deze planeten vergeleken met de Aarde? Hoe bewegen zij om de Zon en draaien zij om hun eigen as? Hoe zit hun inwendige in elkaar en wat voor bewegingen zien wij aan de buitenkant? Hebben deze planeten manen? Zijn er ruimtevaartuigen naar toe geweest en wat hebben die gezien?

We beginnen stipt om 19.30 uur en eindigen om ca. 21.00 uur.

Mocht het helder weer zijn dan zal tevens door de telescoop gekeken worden. Op deze avond kunnen wij dan naar de Maan en naar Saturnus  kijken.

De entree-kosten bedragen € 2,00 voor volwassenen, €1 voor het 1e kind en € 0,50 voor het 2e kind.

Sterrenkijkdag op zaterdag 16 maart

Op zaterdag 16 maart is de sterrenwacht vanaf 19.00 u tot ca. 22.00 u geopend voor een kennismaking met sterrenkunde. Met behulp van een model wordt de beweging van de Maan om de Aarde en van beide om de Zon uitgelegd. Tevens wordt een powerpoint presentatie vertoond met als thema “Verkenning van de sterrenhemel”. Met behulp van een draaibare sterrenschijf wordt ingegaan op sterrenbeelden. Verder worden maanstanden, zons- en maansverduisteringen, zonder telescoop zichtbare planeten, kometen en meteoren besproken.

 Het adres van de Sterrenwacht Strabrecht is: Grote Bos 2, Geldrop. Ingang: 30 meter rechts van de hoofdingang van de school. Parkeergelegenheid voor de school.

Het waarnemen van planeten

Mercurius is deze maand niet te zien vanuit de sterrenwacht. De zichtbaarheid van Venus neemt steeds verder af. Op het eind van de maand komt de ‘Morgenster’ slechts één uur voor de zon op. Zoek de heldere planeet in de ochtendschemering laag boven de zuidoostelijke horizon. Mars is ’s avonds in het zuidwesten te zien en gaat rond middernacht in het westen onder. Mars staat op 11 maart in de buurt van de Maan. Jupiter komt nacht na nacht vroeger op en staat in de ochtendschemering in het zuiden. In de ochtend van 27 maart staat de Maan dicht bij Jupiter. Saturnus staat ’s morgens laag in het zuidoosten tussen de helderder planeten Venus en Jupiter.

Gegevens

Datum:
15 maart
Tijd:
19:30 - 21:00