Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Planetoïden, kometen en meteoren

31 maart @ 19:30 - 21:00

Junioravond op vrijdag 31 maart

Op vrijdag 31 maart  is de zesde en laatste publieksavond van dit seizoen voor junioren in de leeftijdsgroep van 9 t/m 13 jaar én hun begeleiders. Het thema van deze avond is: “Planetoïden, kometen en meteoren”.

In de ruimte binnen ons zonnestelsel bewegen brokken rots en/of ijs in een baan om de Zon. De grootste zijn dwergplaneten en de kleinste brokjes zien wij alleen als ze verbranden, terwijl ze hoog door onze atmosfeer vliegen. Waarom hebben zij verschillende namen? Waar in het zonnestelsel vliegen zij rond? Waar komen zij vandaan? Kunnen zij gevaarlijk zijn voor de mens? Wat is het verschil tussen meteoren en meteorieten? Sommige van deze brokken hebben bezoek van een ruimtesonde gehad. Welke en waarom?

We beginnen stipt om 19.30 uur en eindigen om ca. 21.00 uur. Mocht het helder weer zijn dan zal tevens door de telescoop gekeken worden. Op deze avond kunnen wij dan naar de Maan en Venus kijken. De entreekosten bedragen € 2,00 voor volwassenen, €1 voor het 1e kind en € 0,50 voor het 2e kind.

Het adres van de Sterrenwacht Strabrecht is: Grote Bos 2, Geldrop. Ingang via de hoofdingang van het Strabrecht College (aan de kant van het grote grasveld). Parkeergelegenheid voor de school.

Het waarnemen van planeten

Mercurius kan in maart niet worden waargenomen. Venus is gedurende de eerste maanden van het jaar steeds beter waar te nemen aan de avondhemel tussen het zuidwesten en westen. Eind april bereikt zij de hoogste stand boven de horizon. Mars is ’s avonds zichtbaar in het zuiden tot westen. Jupiter is aan het eind van de maand niet meer zichtbaar. Op 23 en 24 maart staat de maan in de buurt van Venus. Op 27 en 28 maart staat de maan in de buurt van Mars. Saturnus is niet zichtbaar.

Gegevens

Datum:
31 maart
Tijd:
19:30 - 21:00

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *