Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Mars

8 februari @ 19:30 - 21:00

JUNIORAVOND BIJ STERRENWACHT STRABRECHT

 

Junioravond op vrijdag 8 februari

Op vrijdag 8 februari is er weer een  publieksavond voor junioren in de leeftijdsgroep van 9 t/m 13 jaar én hun begeleiders.

Het thema van deze avond is: “Mars”.

De planeet Mars bevindt zich verder van de Zon dan de Aarde, maar heeft net als de Aarde een vast oppervlak. Wat zijn de verschillen met de Aarde?  Hoe beweegt Mars om de Zon en hoe draait hij om zijn eigen as? Waar en wanneer kunnen we Mars aan de hemel zien? Is er een atmosfeer en wat is het verschil met die van de Aarde? Is er water op Mars of is er vroeger water geweest en is er leven? Wat hebben ruimtevaartuigen naar Mars gezien? Kunnen mensen in de toekomst leven op Mars?

Mocht het helder weer zijn dan zal tevens door de telescoop gekeken worden.

We beginnen stipt om 19.30 uur en eindigen om ca. 21.00 uur. De entree-kosten bedragen € 2,00 voor volwassenen, €1 voor het 1e kind en € 0,50 voor het 2e kind.

Het adres van de Sterrenwacht Strabrecht is: Grote Bos 2, Geldrop. Ingang: 30 meter rechts van de hoofdingang van de school. Parkeergelegenheid voor de school.

 

Het waarnemen van planeten

Mercurius is deze maand niet te zien vanuit de sterrenwacht. Van 21 februari tot 4 maart gaat de planeet iets meer dan anderhalf uur na de zon onder (aan de westelijke horizon). ’s Morgens is Venus veruit het helderste object in het zuidoosten. Aan het begin van de maand komt de planeet drie uur vóór de Zon op, op het einde van de maand nog slechts twee uur. Mars is ’s avonds (kort na het invallen van de duisternis) in het zuidwesten te zien. Jupiter staat ’s morgens in het zuidzuidoosten en moet niet verward worden met de veel helderdere Venus. Op 27 en 28 februari staat de Maan (in de ochtendschemering)  dicht bij Jupiter. Saturnus staat ’s morgens laag in het zuidoosten. Op 18 februari staat Saturnus dicht bij Venus aan de hemel.

Gegevens

Datum:
8 februari
Tijd:
19:30 - 21:00