Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Jupiter en Saturnus

2 december 2022 @ 19:30 - 21:00

Junioravond op vrijdag 2 december

Op vrijdag 29 september is er weer een  publieksavond voor junioren in de leeftijdsgroep van 9 t/m 13 jaar én hun begeleiders. Het thema van deze avond is: “Reuzenplaneten”.

De grootste planeten van het zonnestelsel, Jupiter en Saturnus, worden ook wel Gasreuzen genoemd. Zij bevinden zich verder van de Zon dan de banen van Aarde, Mars en de planetoïdengordel. Bij deze planeten is geen vast oppervlak te zien, maar zien wij de bovenkant van een erg dikke gas- en wolkenlaag. Saturnus staat bekend om zijn ringen, maar Jupiter heeft ook zwakke ringen. Hoe groot en hoe zwaar zijn deze planeten vergeleken met de Aarde? Hoe bewegen zij om de Zon en draaien zij om hun eigen as? Hoe zit hun inwendige in elkaar en wat voor bewegingen zien wij aan de buitenkant? Hebben deze planeten manen? Zijn er ruimtevaartuigen naar toe geweest en wat hebben die gezien?

We beginnen stipt om 19.30 uur en eindigen om ca. 21.00 uur. Mocht het helder weer zijn dan zal tevens door de telescoop gekeken worden. Op deze avond kunnen wij dan naar de Maan, Jupiter en Saturnus  kijken. De entree-kosten bedragen € 2,00 voor volwassenen, € 1 voor het 1e kind en  € 0,50 voor het 2e kind.

Het adres van de Sterrenwacht Strabrecht is: Grote Bos 2, Geldrop. Ingang: 30 meter rechts van de hoofdingang van de school. Parkeergelegenheid voor de school.

Het waarnemen van planeten

Mercurius en Venus zijn in het begin van deze maand niet zichtbaar. De planeet Mars staat op 8 december recht tegenover de Zon aan de hemel (dus ’s avonds aan de oostelijke hemel) en is dan op zijn helderst. De planeet Jupiter staat in de nacht van 1 op 2 december (en weer op 29 december)  in de buurt van de maan (’s avonds aan de zuidelijke hemel). Het is na de zon en de maan het meest opvallende object aan de hemel. Saturnus staat aan het begin van de avond in het zuidwesten en staat op 28 en 29 november (en weer op 26 december) in de buurt van de maan.

Gegevens

Datum:
2 december 2022
Tijd:
19:30 - 21:00

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *