Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

IJsreuzen en ijsdwergen

27 januari @ 19:30 - 21:00

Open dag op zondag 29 januari

In het kader van de Open Dag van het Strabrecht College wordt door de sterrenwacht informatie gegeven over haar activiteiten op zondag 29 januari van 13.00 tot 16.30 u. Gratis toegang voor alle leeftijden.

 Junioravond op vrijdag 27 januari

Op vrijdag 27 januari is de vierde publieksavond van dit seizoen voor junioren in de leeftijdsgroep van 9 t/m 13 jaar én hun begeleiders. Het thema van deze avond is: “IJsreuzen en ijsdwergen”.Voorbij de grootste planeten van het zonnestelsel, Jupiter en Saturnus, bevinden zich de planeten Uranus en Neptunus. Zij zijn minder groot dan Jupiter en Saturnus, maar wel veel groter dan de Aarde en bestaan vooral uit allerlei bevroren stoffen. We noemen deze planeten dan ook IJsreuzen. Net als bij Jupiter en Saturnus is het oppervlak niet zichtbaar, maar zien wij de bovenkant van een gas- en wolkenlaag. Hoe groot en hoe zwaar zijn deze planeten vergeleken met de Aarde? Hoe bewegen zij om de Zon en draaien zij om hun eigen as? Hoe zit hun inwendige in elkaar en wat voor bewegingen zien wij aan de buitenkant? Hebben deze planeten manen? Zijn er ruimtevaartuigen naar toe geweest en wat hebben die gezien? Verder van de Zon vinden wij behalve de dwergplaneet Pluto nog meer dwergplaneten en allerlei andere kleine hemellichamen in de zogenaamde Kuipergordel. Deze dwergplaneten en andere kleine hemellichamen bestaan ook uit bevroren stoffen, maar zij hebben geen atmosfeer. Wij noemen dit IJsdwergen. Hoe bewegen zij om de Zon en wat weten we er nog meer van? Wat heeft New Horizons gezien bij het passeren van Pluto op 14 juli 2015?

We beginnen stipt om 19.30 uur en eindigen om ca. 21.00 uur.

Mocht het helder weer zijn dan zal tevens door de telescoop gekeken worden. Op deze avond kunnen wij dan naar de Maan, Jupiter en Saturnus kijken.

De entreekosten bedragen € 2,00 voor volwassenen, € 1 voor het 1e kind en € 0,50 voor het 2e kind.

Het adres van de Sterrenwacht Strabrecht is: Grote Bos 2, Geldrop. Ingang via de hoofdingang van het Strabrecht College. Parkeergelegenheid voor de school.

 

Het waarnemen van planeten en totale maansverduistering

Mercurius kan eind januari niet worden waargenomen. Venus is gedurende de eerste maanden steeds beter waar te nemen aan de avondhemel tussen het zuidwesten en westen. Eind april bereikt zij de hoogste stand boven de horizon. Mars is ’s avonds zichtbaar in het zuiden. Jupiter is aan het begin van de avond in het zuidwesten waarneembaar. Jupiter en Venus staan dan bij elkaar in de buurt met Jupiter hoger dan Venus. Op 25 januari staat de maan in de buurt van Jupiter. Ook Saturnus is alleen ’s avonds zichtbaar, zwakker dan Venus en Jupiter. Op 22 januari staat Venus in de buurt van Saturnus.

Gegevens

Datum:
27 januari
Tijd:
19:30 - 21:00

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *