Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Het systeem Zon, Aarde, Maan

20 november 2020 @ 19:30 - 21:00

Junioravond op vrijdag 20 november

Op vrijdag 20 november is er weer een  publieksavond voor junioren in de leeftijdsgroep van 9 t/m 13 jaar én hun begeleiders. Het thema van deze avond is: “Het systeem zon, aarde, maan”. Hoe zien wij gedurende het jaar de maan en de zon en wat merken wij daarbij van de invloeden van maan en zon op de aarde? Hierbij wordt gekeken naar de seizoenen, de lengte van een dag, het verschuiven van zonsopkomst en zonsondergang, eb en vloed, maanstanden, zons- en maansverduisteringen, de beweging van de aarde om de zon. Deze verschijnselen worden verduidelijkt met een model van de beweging van de maan om de aarde en van de beweging van beiden om de zon.

Als het onbewolkt is gaan we natuurlijk ook met onze computergestuurde telescoop naar de maan, Jupiter en Saturnus kijken. Mercurius is tot ongeveer 27 november ’s morgens in het zuidoosten te vinden. Verwar Mercurius niet met de veel helderder Venus, die verder van de zon staat. De heldere Venus is ’s ochtends tussen het oosten en zuidoosten te zien. De oranje Mars is ’s avonds en tot lang na middernacht als een heldere niet twinkelende ‘ster’ zichtbaar in het sterrenbeeld Vissen. Jupiter en Saturnus zijn ’s avonds in het zuidwesten te zien. Hun zichtbaarheid neemt af. Jupiter is de helderste van de twee. Aan de hemel komen ze dichter bij elkaar. Op 19 november staat de maan bij Jupiter en Saturnus; Saturnus staat iets verder naar het zuiden dan Jupiter. Op 25 november rond 21 uur zien wij aan de zuidelijke hemel de maan onder Mars.

We beginnen stipt om 19.30 uur en eindigen om ca. 21.00 uur. De entree-kosten bedragen € 2.00 voor volwassenen, €1 voor het 1e kind en € 0,50 voor het 2e kind.

Het adres van de Sterrenwacht Strabrecht is: Grote Bos 2, Geldrop. Ingang: de hoofdingang van de nieuwe school (aan de kant van de oude school).  Parkeergelegenheid voor de school.

 

Gegevens

Datum:
20 november 2020
Tijd:
19:30 - 21:00