Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Grote manen van Jupiter

24 februari @ 19:30 - 21:00

Junioravond op vrijdag 24 februari

Op vrijdag 24 februari  is de vijfde publieksavond van dit seizoen voor junioren in de leeftijdsgroep van 9 t/m 13 jaar én hun begeleiders. Het thema van deze avond is: “Grote manen van Jupiter”.

De grootste planeet van het zonnestelsel, Jupiter, heeft 4 grote manen. Van binnen naar buiten: Io, Europa, Ganymedes en Callisto. Deze zijn al in 1610 ontdekt door Galileï. De grootste maan, Ganymedes, is groter dan de planeet Mercurius. De binnenste maan, Io, is de meest vulkanische plek van het zonnestelsel. Europa (de enige van de 4 die iets kleiner is dan onze Maan) heeft een laag ijs aan het oppervlak met daaronder een diepe oceaan. Misschien is er leven in die oceaan. Hoe groot en hoe zwaar zijn deze manen vergeleken met de Maan? Hoe bewegen zij om Jupiter en draaien zij om hun eigen as? Hoe zit hun inwendige in elkaar en wat zien wij aan de buitenkant? Zijn er ruimtevaartuigen naar toe geweest?

We beginnen stipt om 19.30 uur en eindigen om ca. 21.00 uur. Mocht het helder weer zijn dan zal tevens door de telescoop gekeken worden. Op deze avond kunnen wij dan naar de Maan en naar Jupiter (met manen) kijken.De entreekosten bedragen € 2,00 voor volwassenen, €1 voor het 1e kind en € 0,50 voor het 2e kind.

Het adres van de Sterrenwacht Strabrecht is: Grote Bos 2, Geldrop. Ingang: hoofdingang van de school. Parkeergelegenheid voor de school.

Het waarnemen van planeten

Mercurius kan in februari niet worden waargenomen. Venus is gedurende de eerste maanden van het jaar steeds beter waar te nemen aan de avondhemel tussen het zuidwesten en westen. Eind april bereikt zij de hoogste stand boven de horizon. Mars is ’s avonds zichtbaar in het zuiden. Jupiter is aan het begin van de avond in het zuidwesten waarneembaar en is daarna de hele avond te zien in het westen. Jupiter en Venus staan eind februari bij elkaar in de buurt met Jupiter hoger dan Venus. Op 22 februari staat de maan in de buurt van Jupiter. Op 27 februari staat de maan in de buurt van Mars. Saturnus is niet zichtbaar.

Gegevens

Datum:
24 februari
Tijd:
19:30 - 21:00

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *